Можливість шифрування каналів зв’язку: як додатково захистити дані

  1. Головна
  2. Блог
  3. Техпідтримка
  4. Можливість шифрування каналів зв’язку: як додатково захистити дані
Категорії

Шифрування каналів зв'язку — інструменти, що допомагають посилити захист інформації при роботі у хмарах, вберегти їх від перехоплень і доступу сторонніх осіб. 

Є різні алгоритми шифрування для різних потреб користувачів. У цій статті ми зосередимось на деяких основних з них.

Що таке шифрування каналів зв’язку і для чого потрібно

Можливість шифрування каналів зв'язку потрібна для посилення безпеки даних під час їх передачі через мережу Інтернет. Коли дані передаються між користувачем і хмарним середовищем (або між різними компонентами хмарної інфраструктури), існує ризик перехоплення цих даних. Це можуть зробити як сторонні особи, так і кіберзлочинці. Звісно, якщо не використовувати спеціальні алгоритми.

Технологія шифрування передбачає використання спеціальних алгоритмів шифрування для захисту інформації. Це означає, що на час передачі дані перетворюються в нечитабельний код (шифрований текст). Код може бути розшифрований лише за допомогою спеціальних ключів. Ключі можуть бути як приватними, так і публічними (про що поговоримо далі більш докладно).

Переваги шифрування каналів зв'язку
Переваги шифрування каналів зв'язку

Серед головних аргументів на користь використання інструментів можна виділити:

  1. Конфіденційність: шифрування каналів зв’язку гарантує, що дані потраплять до рук саме тим користувачам, яким вони адресовані.
  2. Цілісність даних: за допомогою шифрування дані не можуть бути змінені під час передачі.
  3. Захист від перехоплення: завдяки шифруванню каналів, якими передається інформація, сторонні користувачі не зможуть прочитати конфіденційні дані.
  4. Контроль доступу: для доступу до даних потрібен спеціальний ключ розшифрування, який мають лише авторизовані користувачі.

Одними з основних, але далеко не єдиними можливостями шифрування каналів зв'язку є:

  • Протокол TLS (Transport Layer Security) та його попередник SSL (Secure Sockets Layer). Забезпечують захищений зв'язок між пристроєм користувача та вебсайтом (HTTPS), електронною поштою (SMTP/POP3/IMAP) тощо.
  • Протокол SSH (Secure Shell). Використовується здебільшого для шифрування даних під час віддаленого доступу до серверів.
  • Сервіс VPN (Virtual Private Network або віртуальна приватна мережа). Шифрує інтернет-трафік і перенаправляє його через сервер в іншому місці.

Тепер розглянемо кожен з алгоритмів докладніше.

TLS/SSL

Як це працює? 

Коли користувач відвідує вебсайт, що використовує протокол TLS або SSL, браузер запитує вебсервер про автентичність цього сайту. У відповідь сервер надсилає цифровий сертифікат на підтвердження безпечного з’єднання. Після цього браузер створює захищений тунель, а дані, що передаються, стають нечитабельними для того, щоб хтось сторонній міг їх перехопити.

TLS — це оновлена версія протоколу SSL, передова та більш безпечна. Наразі вебсайти та онлайн-сервіси здебільшого використовують саме TLS через його підвищену надійність.

Користувач може визначити, що вебсайт використовує сертифікат, якщо адреса сайту починається з https, а поруч в адресному рядку є значок замка.
вебсайт використовує сертифікат

Де використовується TLS/SSL?

Встановлення сертифіката допомагає зробити безпечними онлайн-транзакції та зашифрувати особисті дані, які вводить користувач на сайті: паролі, номери кредитних карток, банківські рахунки тощо. Використання протоколу важливе для всіх вебсайтів, та особливо необхідними сертифікати є для інтернет-магазинів, веббанкінгу, електронної пошти, соціальних мереж тощо.

Як скористатися TLS/SSL?

Одними з найбільш популярних та перевірених є безкоштовні сертифікати від центру сертифікації Let's Encrypt. Вони доступні клієнтам Tucha на базі сервісу TuchaHosting. Докладніше можна дізнатися з цієї статті.

Також серед найбільш поширених сертифікатів — від Comodo (наразі відомий як Sectigo), DigiCert, GeoTrust, GoDaddy тощо.

SSH

Як це працює?

Коли користувач використовує SSH протокол, його комп'ютер встановлює захищене з'єднання з віддаленим сервером. Це означає, що всі дані, які користувач надсилає та отримує, захищені від перехоплення. Також SSH протокол використовує алгоритми автентифікації для перевірки особистості користувачів, які намагаються підключитися до сервера.

Де використовується SSH?

Алгоритм шифрування можуть використовувати будь-які користувачі, які бажають безпечно підключитися до віддаленого сервера. Також SSH є корисним в роботі системних адміністраторів для безпечного підключення та керування серверами і розробників програмного забезпечення — для захищеного підключення до тестових та production серверів.

Як скористатися SSH?

SSH налаштовується за допомогою командного рядка або графічного інтерфейсу користувача.

VPN

Як це працює?

Коли користувач підключається до віртуальної приватної мережі, комп'ютер створює захищене з'єднання з сервером, перенаправляючи трафік через сервер VPN. Цей сервер шифрує всі дані, які передає користувач, перш ніж вони потрапляють до призначеного вебсайту або сервісу.

Також VPN приховує IP-адресу пристрою користувача та замінює її на іншу. Це гарантує, що місце розташування та активність користувача в Інтернеті не відстежується іншими вебсайтами та сторонніми особами.

Де використовується VPN?

VPN допомагає захистити від перехоплення особисті дані, паролі, банківські реквізити тощо. Алгоритм шифрування використовується в різних ситуаціях, наприклад, при підключенні до мережі Інтернет з дому для конфіденційності та безпеки під час роботи, на роботі — для захищеного підключення до корпоративної мережі. Або в громадських місцях — для конфіденційності та захисту під час використання загальнодоступного Wi-Fi.

Як скористатися VPN?

Існує безліч різних VPN-сервісів, які користувачі самостійно можуть встановити на свій пристрій. Якщо потрібен більш докладний огляд сучасних VPN-сервісів, напишіть нам про це.

Про публічний та приватний ключі

Публічний ключ — це ключ шифрування, який користувач може надати будь-кому. Ключ використовується для шифрування повідомлень, і прочитати їх може лише той користувач, в якого є приватний ключ.

Приватний ключ — це секретний ключ розшифрування, яким не можна ділитися зі сторонніми особами. Він використовується для розшифрування повідомлень, які були зашифровані публічним ключем.

Простіше кажучи, публічний ключ — це ніби поштова скринька, на яку будь-хто може надіслати лист. А от приватний ключ — це унікальний ключ від цієї поштової скриньки. Відкрити її та прочитати лист може лише той, у кого є приватний ключ.

Щодо приватної частини ключа шифрування, з ним можна зустрітись, коли йдеться про налаштування VPN-з'єднання на боці користувача. В такому разі ключ може міститися у файлі конфігурації. Ще один приклад використання приватного ключа шифрування — під час випуску TLS/SSL-сертифіката для вебсайту, в результаті якого генерується низка файлів, зокрема і приватний ключ.

Важливо: потурбуйтесь про зберігання приватного ключа у захищеному місці, до якого не мають доступу сторонні особи. Якщо хтось сторонній перехопить приватний ключ, він зможе розшифрувати всі повідомлення, зашифровані публічним ключем.

Про симетричне та асиметричне шифрування

Насправді, тут все не так складно, як може здатися на спочатку. Уявіть, що ви хочете надіслати другу секретне повідомлення. Для цього створюєте ключ, яким ви можете зашифрувати повідомлення, а ваш друг — розшифровувати його. Ніхто, окрім друга і вас, не знає цей секретний ключ. Це і є симетричне шифрування.

Якщо ж для передачі повідомлення ви генеруєте пару ключів — публічний та приватний — це вже асиметричне шифрування. Ви шифруєте повідомлення публічним ключем друга, а він розшифровує його своїм приватним ключем.

Загальні рекомендації щодо шифрування каналів зв’язку

Для того щоб отримати максимум користі від залучення інструменту, рекомендуємо дотримуватись нескладних правил:

  • Використовуйте механізми шифрування для всіх каналів зв'язку.
  • Регулярно оновлюйте всі алгоритми шифрування, які використовуєте в роботі. Це допомагає забезпечити стійкість до нових атак.
  • Не допускайте доступу сторонніх осіб до середовищ, де використовуються приватні ключі.
  • Не залишайте приватні ключі у сховищах, до яких мають доступ сторонні особи.
  • Завжди використовуйте надійні паролі до всіх облікових записів. Про те, як створити та де зберігати паролі, ми розповідали в окремій статті. А про сервіс для безпечної передачі паролів дізнавайтесь з інструкції.
Підсумуємо

Налаштувати будь-який зі способів шифрування каналів зв’язку — нескладно. Якщо ви вже працюєте на віддалених серверах від Tucha і вам потрібна допомога від наших фахівців у налаштуванні алгоритмів шифрування, просто напишіть нам про це. Ми зробимо це безкоштовно та радо посприяємо ще більш захищеній роботі у хмарах.

Довіряйте бізнес-дані хмарному провайдеру Tucha, використовуйте надійні інструменти захисту, і нехай вся важлива інформація завжди буде в безпеці.

Поділитися:
Статті по темі

Вибір між віртуальними та фізичними серверами постає чи не перед кожною компанією. На рішення, зазвичай, впливає декілька чинників, серед яких: особистий досвід у минулому; поради колег або знайомих; відгуки користувачів в інтернеті та інше. Як все ж таки зробити розумний вибір? Думками, що сформувалися на основі особистого досвіду та досвіду своїх клієнтів, діляться наші експерти, знані фахівці в ІТ-галузі — Спартак Поліщук, засновник Rubicon, та Роман Герштун, засновник ProCRM.
 

Сьогодні розповімо вам про те, як ефективно захистити свої дані на хмарному сервері, сховавши сервер в приватну мережу

Команди, які чітко та злагоджено працюють разом, досягають кращих результатів, генерують більше ідей та швидше реагують на зміни. А все це — підвищує ефективність роботи бізнесу.
Те, наскільки зручно, швидко та без затримок відбувається взаємодія в команді, чимало залежить від інструментів, які залучає команда для організації роботи. Та для того щоб отримати максимум користі, ми пропонуємо організувати роботу фахівців та потрібних їм інструментів (тобто програм, вебзастосунків, систем і даних) у хмарах від Tucha. Розповідаємо, як можна залучити хмари до роботи бізнесу та підвищити ефективність взаємодії між співробітниками.

[UPD] Доповнили статтю інформацією з відповідями на часті запитання від клієнтів про типи ліцензій термінального доступу — «на пристрій» та «на користувача».

Винесення робочих даних у хмару та налаштування віддаленого доступу до них — задача з підвищеним попитом. Якщо замовнику потрібна машина на базі операційної системи Microsoft Windows Server і підключення до віддаленого робочого столу трьом і більше користувачам, значить, йому потрібен і спеціальний програмний продукт для цього — Microsoft Remote Desktop Services (RDS). У статті розповідаємо про головні особливості користування ліцензією: для чого вона потрібна, які можливості надає, як користуватися продуктом та скільки це коштує.

При роботі користувачів на віртуальних серверах важливим аспектом є правильне завершення робочого сеансу. Від цього значно залежить безпека і цілісність даних, а також продуктивність роботи самого сервера. У статті розглянемо докладніше, що слід зробити перед виходом з сервера, як коректно завершити сеанс та яких ризиків це допоможе уникнути надалі. 

Закрити
Замовити зворотний дзвінок

Будь ласка, перевірте правильність заповнення поля з номером телефону

Поля обов'язкові для заповнення.
Цей сайт захищено reCAPTCHA та приймаються Політика конфеденційності й Умови користування від Google.

Ми використовуємо cookies.

Ми використовуємо файли cookies, щоб забезпечити основні функціональні можливості на нашому сайті і збирати дані про те, як відвідувачі взаємодіють з нашим сайтом, продуктами і послугами. Натискаючи Прийняти або продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з тим, що ми використовуємо ці інструменти для реклами і аналітики згідно з «Політикою про файли сookies»

ПрийнятиВідмовитись